Externe competitie 2016

Twee teams van het Groene Hart Go speelden ook dit jaar mee in de externe clubcompetitie. Beide teams waren vorig jaar gepromoveerd.  De doelstelling was om ons dit jaar te handhaven maar we wisten dat dit spannend kon worden. Bijgaand het verslag van Tommy over de laatste competitiedag die op zondag 18 december in Utrecht werd gehouden.

Waar we allemaal voor vreesden en wat we allemaal wel een beetje verwachtte is op de slotdag van de NGC uitgekomen: AGZ 1&2 zijn helaas allebei gedegradeerd.

 

AZG 1

De eerste klasse is toch een verhaal apart, anders dan de tweede klasse.
Zelfs met Sjoerd tweede dan als eerste bord speler en Joost A en zijn vrouw Anne Boelens als resterend duo konden zij het niet kunnen bolwerken tegen het derde en tweede dan geweld van de eerste klasse. Kansloos gingen zij ten onder tegen de teams op de verschillende avonden in de aanloop naar de slotdag,
Hier en daar sprokkelden we wel een puntje binnen, Sjoerd won zijn partij tegen Den Haag 2 en op de slotdag won zowaar Joost zijn twee partijen tegen Groningen 2 en Nijmegen/Wageningen 2. Dat we de wedstrijd tegen Nijmegen/Wageningen 2 zelfs wonnen was te danken aan het feit dat de derdebordspeler van N/W 2 er niet was en Anne dus voortijdig naar huis kon.
We hopen dat ons eerste team in de tweede klasse gehakt maakt van haar tegenstanders en snel weer promoveert naar de eerste klasse. We horen toch zeker op zijn minst in de eerste klasse thuis als drie-verenigingenv-erband,
Het goede nieuws is dat Sjoerd en Joost wel een tiental punten in de egf rating zijn opgeschoven dus we maken zeker een kans om in de voorjaarscyclus kampioen van de tweede klasse te worden.

AZG 2

Voor de wedstrijden van het tweede team – waar ik deel van uitmaakte  – heb ik een beter zicht op de partijen gehad. In de voorgaande voorjaarscyclus won AGZ 2 met overmacht van de andere teams en dat was voor een groot deel te danken aan het feit dat Alfons Huijgen op het tweede bord speelde. Alfons had zich echter teruggetrokken als teamlid omdat meer kleinkinderen krijgen en een volwaardig lid zijn van het vaste team zijn moeilijk te combineren is. Hopelijk krijgt hij voldoende tijd in zijn agenda dat ook het 1 of 2 keer in de maand op een avond spelen voor de externe competitie samenvalt met zijn zorg voor zijn kleinkinderen.
Rob Zoet moest de honneurs op het tweede bord waarnemen en hoewel hij strijdvaardig het slagveld betrad kon je toch wel zien dat hij tekortschoot tegen zijn tegenstanders die soms 3 of 2 honderd meer egf rating punten hadden,
misschien dat in de partijen we eens kunnen bespreken wat er precies aan tekort schoot (Rob Zoet noteert altijd alles en al zijn partijen kunnen we in de dropbox bekijken). Misschien kan Sjoerd ons duidelijk maken waar hij de mist inging want het plan was dat we eens partijen van onszelf een keer gingen bespreken,
Marc Bras op het derde bord was ook een maatje te groot voor hem, want ook hij verloor alles,toch veel lof voor hem dat hij elke keer present was want feitelijk speelt hij alleen op de Zoetermeerse avond een partij zodat met 1 partij per maand het hem eigenlijk aan wedstrijdritme ontbrak.
Mijn partijen op het eerste bord waren wel succesvol en alleen tegen Utrecht 2 heb ik de eer niet kunnen redden. Ik had na het einde van de slotdag een stille hoop dat ik misschien de individuele prijs in de derde klasse gewonnen had,
Eigenlijk verwachtte ik het niet omdat in Leiden 3 Jaap Blom een eerste dan die helemaal op de egf ranking geduikeld was naar 4k voor dat de slotdag begon 125 punten door zijn vier overwinningen omhoog was gestoten en ik maar 45 punten in de vooruitgang was gegaan. Maar zie ik won mijn partij tegen Eindhoven 2 een abnormaal spannende partij waarbij een superseki op het spel stond maar die ik toch dood hield tegen een wat ik vooraf had bekeken eerste kyu zodat ik toch de hoop hield dat ik misschien 5 of 10 meer punten vooruitgang had als Jaap Blom, Ik wachtte echter de prijsuitreiking niet af omdat al onze partijen tegen 16.00 toen de derde ronde begon al waren afgelopen en twee uur wachten op een waarschijnlijk onzekere prijs mij iets teveel van het goede was.

Drie individuele prijzen

In de avonduren werd ik gebeld door Eric van der Marel die wel was gebleven en wat bleek ik had wel de individuele prijs gewonnen! Niet alleen dat ik had ook de prijs gewonnen voor degene met de meeste overall stijging!
In de eerste klasse bleek Joost Albers de individuele prijs gewonnen  te hebben door zijn twee overwinningen op de slotdag! Een daverende afsluiting van een najaarscyclus die eigenlijk in mineur eindigde.
De prijzen haal ik nog wel eens in Voorburg op het zal wat voeten in de aarde hebben want ze gaan met de kerst dicht maar dat komt wel voor elkaar,
ok op naar de voorjaarscyclus met nieuwe wedstrijden en heel wat meer kansen op een tweevoudige promotie.
We zullen er weer het beste van maken en ik zie jullie allemaal weer op een dinsdag!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: